Uutinen

Oulussa kasvaa elinvoimainen kyberturvallisuusalan yhteisö

Tapahtumakeskus Tullisalissa käy melkoinen kuhina. Digital Oulu -tapahtuman sali on täynnä kuulijoita ja paikalliset yritykset ovat näyttävästi esillä. Mukana on ilahduttavasti myös kyberturvallisuusalan yrityksiä.

Kuulostavatko Bittium ja Tosibox tutuilta? Entä NetoxCapricode tai Rugged Tooling ? Oulusta on noussut viime vuosikymmeninä useampia kyberturvallisuusalan näkyviä yrityksiä. Lisäksi Oulussa vahvojen jo vakiintuneiden kyberturvallisuusyritysten kuten F-Securen ja KPMG :n toimipisteet. Perinteisenä teknologiakaupunkina Oulussa on hyvin vireä tietoturvallisuusteollisuuden tuotteita ja palveluita tarjoava yritysverkosto. 

”Oulu on erittäin vahva teknologiakaupunki ja meillä on runsaasti yrityksiä, jotka tarvitsevat laadukasta tietoturvaosaamista”, korostaa Antti Evesti KPMG:n Oulun toimipisteestä.

Uusia startup-yrityksiä on syntynyt viime vuosina suurempien yritysten vanavedessä ja aktiivisten alan sijoittajien käynnistäminä. Myös puolustushallinnon kanssa tehtävällä yhteistyöllä on ollut merkitystä alan elinvoimaisuudelle seudulla.

”Oulussa on todella hyvä tieteellinen yhteisö ja runsaasti erittäin kovaa teknologiaosaamista”, kehaisee Tero Takalo paikallisesta Capricode Oy:stä.

Kyse ei ole pelkästä teknologiasta. Yritysten välinen yhteistyö toimii ja tieto kulkee niiden verkostoissa joutuisasti. Sanalla sanoen Oulun alueella koko alan toimintaa leimaa vahva yhteisöllisyys.

”Kansainvälisissä piireissä on hämmästelty miten hyvin alueen yritykset ovat verkottuneet ja osaavat löytää yhdessä uusia yhteistyömahdollisuuksia. Sillä on ehdottomasti arvoa myös kyberalalla”, muistuttaa Takalo.

Yritykset tarvitsevat työvoimaa kasvaakseen – tietoturvaosaamiselle on kysyntää

Kyberturvallisuusalan kasvu on ollut rivakkaa, mutta jatkossa kasvu ei välttämättä ole helppoa. Osaavan työvoiman rekrytointihaasteisiin on törmätty sekä teknologiayrityksissä että kyberturvallisuusalalla. Pula työntekijöistä vaivaa yrityksiä myös Oulussa. Siksi paikalliset korkeakoulut ovat tehneet pitkään työtä osaajien kouluttamisessa. Myös yritykset ovat pyrkineet edistämään koulutuksen ja yritysmaailman välistä yhteistyötä. Oulun yliopistolle on haluttu myös perustaa yhteistyössä lisää alan professuureja.

”Kyberturvallisuus tarvitsee osaajia ja tämä tarve on myös Oulussa tunnistettu. Meillä on erittäin hyvä ja toimiva yhteistyö Oulun Yliopiston kanssa ja olemme yhdessä paikallisten alan toimijoiden kanssa pyrkineet rakentamaan kestävää osaamispohjaa mahdollisten yhteisrahoitteisten professuurien kautta”, korostaa Markku Korkiakoski Netox Oy:stä

Tutkimus synnyttää uusia kyberalan yrityksiä aluekeskuksiin

Kyberturvallisuusalan tutkimus on Oulun alueen kehitykselle tärkeää. Vahvan yliopiston lisäksi tutkimuslaitos VTT:llä on ollut Oulussa toimintaa jo pitkään. Monessa alueen yrityksessä onkin VTT:llä tutkimustyössä jossain vaiheessa uraansa toimineita ihmisiä.

”Syvällinen teknologiaosaaminen on Oulussa todella vahvaa ja ajoittain saatetaan mennä jopa liikaa teknologia edellä. Kyberalalla tarvitaan tutkimusta, mutta myös kaupallista osaamista. Markkinointia ei saa unohtaa”, muistuttaa Pekka Savolainen VTT:n Oulun yksiköstä.

Suomessa on useita alueellisia keskuksia, joissa syntyy ja kasvaa uusia kyberturvallisuusalan yrityksiä. Kansainvälisten esimerkkien mukaisesti menestystarinat syntyvät usein tutkimuksen ja koulutuksen, julkisen sektorin panostusten ja yritysten innovoinnin yhteistuloksena. Tätä tarvittaisiin lisää myös Suomeen. Oulu on ehdottomasti yksi kyberalan kotimaisista keskuksista, jossa tähän löytyy mahdollisuuksia. Eikä Oulussa haluta pitää kynttilää vakan alla.

”Täällä ollaan terveesti ylpeitä”, toteavat Oulun seudun kyberalan edustajat yhdessä.

Tutustu FISC Ry:n jäsenyrityksiin: https://www.fisc.fi/jasenet/