Toiminnanjohtajan blogi: Turvallisuutta, kasvua ja työtä – rakennamme turvallista digitaalista Suomea
Aloitin pari kuukautta sitten suomalaisen kyberturvallisuusalan edunvalvojana. Uusi vuosi, uudet kujeet – on syytä käynnistää blogin kirjoittaminen. Uskallan luvata, että tästä tulee tapa.
Onko syytä vain synkistellä?
Kyberturvallisuus näyttäytyy meille edelleen kovin usein uhkien kautta. Aika ajoin olisi tarpeen pysähtyä ja katsoa mitä kaikkea hyvää on tapahtunut, sillä kovin moni muutos ei ole tapahtunut yhdessä yössä.
Yksityinen ja julkinen sektori ovat investoineet kasvavasti digitaaliseen teknologiaan ja palveluihin. Samaan aikaan hallintorakenteita, lainsäädäntöä sekä infrastruktuuria on rakennettu rivakasti ja yhteistyötä tiivistetty monella sektorilla. On menty yhdessä eteenpäin. Turvallisuus on saanut osansa, joskin sen osuus voisi rehellisyyden nimissä olla suurempikin.
Kansallinen kyberturvallisuusstrategia on päivitetty ja julkaistu, siihen kytkeytyvä kehitysohjelma on käynnistymässä, saamme pian ensimmäisen kyberturvallisuusjohtajan ja EU:ssa kyberturvallisuus on ilahduttavasti löytämässä aiempaa strategisempaa asemaa. Näköpiirissämme on uusia kasvuituja erilaisissa ohjelmissa ja hankkeissa sekä kasvavia mahdollisuuksia kehittyvässä teknologiassa.
Kasvualalla on potentiaalia – osaammeko hyödyntää sen?
Kyberturvallisuusteollisuus ja -palvelut ovat olleet jo vuosia globaali kasvuala. Alamme yrityksiä tarvitaan yhä enemmän tasoittamaan tietä sujuvalle digitalisaatiolle ja pitämään yhteiskunnan rattaat pyörimässä.
Suomessa alalle on syntynyt uusia yrityksiä vauhdilla. Yrityksemme ovat valtaosin melko pieniä, mutta jotkut ovat kansainvälistyneet ja kasvaneet rivakasti. Samoin suuret kansainväliset toimijat ovat havainneet Suomen hyväksi paikaksi toimia. Yhteistyötä ja uusia avauksia on nähty.
Olemme harvinaisen yksimielisiä siitä, että Suomen tulee olla houkutteleva paikka kyberturvallisuusalan investoinneille sekä opiskelulle ja työskentelylle. Alalla on merkittävää työllistämispotentiaalia, mutta pula osaavasta työvoimasta jarruttaa kasvua.
Meille on ilahduttavasti syntynyt erilaisia korkeakoulutasoisia koulutusohjelmia. Myös monet muut kyberturvallisuuden opintokokonaisuudet ovat saaneet suosiota. Tarvitsemme kuitenkin edelleen lisää laadukasta tutkintokoulutusta, rohkeaa tutkimus- ja kehitystyötä sekä elinikäiseen oppimiseen perustuvaa osaamista vahvistavaa täydennyskoulutusta.
Nämä osaavaa työvoimaa koskevat ongelmat on ratkaistava nopeasti, sillä muutoin uhkaamme jäädä jälkeen kilpailijamaistamme. Jos löydämme ratkaisun, uskallan vakuuttaa, että alamme yritykset kykenevät työllistämään tulevaisuudessa merkittävän joukon erilaisia osaajia.
Ei vain turvallisuutta, vaan myös kauppapolitiikkaa
Kyberturvallisuus ei ole ainoastaan teknologiaa, yritysten, valtion tai yksittäisen kansalaisen turvallisuutta tai puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa. Kyberturvallisuudesta on muodostunut ennen kaikkea merkittävä kansainvälinen teollisuus- ja kauppapoliittinen kysymys. Tämä tuntuu usein unohtuvan.
Suomi on kansainvälisesti monella tavalla kilpailullisesti hyvissä asemissa. Meillä on vahva ICT-alan teollinen pohja perinteineen, laadukasta tutkimus- ja kehitystyötä sekä hyvät suhteet yksityisen ja julkisen sektorin välillä. Edelleen on kuitenkin tehtävä paljon työtä päästäksemme eteenpäin. Kilpailu on nyt todella kovaa ja joidenkin pelimerkit isoja.
Useat valtiot ovat tunnistaneet kyberturvallisuuden strategiseksi alueeksi, johon on investoitava siinä missä muihinkin strategisiin teollisuuden haaroihin. Tälle yhteistyölle tarvittaisiin myös meillä Suomessa rakenteita, jotka ovat yhteensopivia pian syntyvien eurooppalaisten rakenteiden kanssa. Pirstaleista on koottavat kokonaisuus, joka tukee kasvuamme ja kehitystämme.
Kyberturvallisuudella edistetään hyviä asioita
Kuten aiemmin pohdin, kyberturvallisuudesta puhutaan edelleen kovin paljon vain uhkia korostaen. Näen kuitenkin yhä enemmän kasvavia mahdollisuuksia. Itse asiassa on hienoa päästä viemään alaa yhdessä eteenpäin juuri nyt.
Digitalisaatio on kasvun, tehokkuuden ja tuottavuuden parantaja, laadukkaiden palveluiden saatavuuden edistäjä, ilmastonmuutoksen hillinnän mahdollistaja ja paljon muuta, jota emme vielä edes tiedä. Kyberturvallisuus taas on tämän kaiken tukipilari ja kulmakivi. Ilman luotettavaa ja turvallista digitaalista ympäristöä hyvien tavoitteiden saavuttaminen ja hyötyjen ulosmittaaminen on vaikeaa, ellei mahdotonta.
Minulle on kerrottu monesti, että ilman laajaa ja menestyvää kyberturvallisuusalaa ei ole menestyvää Suomea. Se pitää paikkansa. Minulle on käynyt kuluneiden viikkojen aikana hyvin selväksi, että haluamme olla rakentamassa turvallista digitaalista Suomea. Emme ole jarrumiehiä, vaan edistäjiä ja mahdollistajia.
Samalla on hyvä muistaa, että eivät kybermaailman uhatkaan tietenkään ole mihinkään kadonneet. Meillä ei kuitenkaan ole tarvetta hävetä tai synkistellä. Pitää muistaa, että onnistumme jatkuvasti monessa asiassa – ihan joka päivä.
Mika Susi
Toiminnanjohtaja