Toiminnanjohtajan blogi: Korona koittelee – nyt on kuitenkin nostettava katse tiestä

Muistatko autokoulusta opetuksen, että vaikeissa ajo-olosuhteissa katse on syytä nostaa tiestä ja katsoa pidemmälle eteenpäin? Muutoin kaikki yllättävät tilanteet tulevat liian nopeasti ja menetät auton hallinnan. Se on hyvä neuvo juuri nyt. Meidän on nostettava katsetta myös tulevaan.

Pakotettu digiloikka

Yksikään toimiala ei välty koronavirusepidemian vaikutuksilta. Yhteiskuntamme on pysähtymässä ja akuutti taloudellinen tilanne sekä epävarmuus uhkaavat syödä yritysten resurssit ja mahdollisuudet. Tulevaisuutta joudutaan monessa yrityksessä suunnittelemaan nyt hyvin lyhyellä perspektiivillä.

Samalla julkishallinto on ryhtynyt tukemaan aktiivisesti yritysten selviytymistä kriisin yli. Kaikki toimet ovat nyt tarpeellisia ja toivottavasti myös tehokkaita.

”Muutos tulee olemaan monilla aloilla pysyvä. Olemme ottamassa valtavan pakkoloikan eteenpäin.”

Osaamme onneksi löytää keinoja arjessa selviytymiseen. Teemme työtä etäyhteyksiä hyödyntäen, otamme käyttöön uusia sovelluksia ja keksimme keinoja arkirutiineista selviämiseen ilman fyysisiä tapaamisia. Tätä tapahtuu tällä hetkellä työssä, koulussa ja kodeissa. Se on kehitystä, josta on paljon puhuttu, mutta toistaiseksi nähty vähemmän. Arkemme ja työmme digitalisoituu nyt kovalla vauhdilla.

Muutos tulee olemaan monilla aloilla pysyvä. Olemme ottamassa valtavan pakkoloikan eteenpäin. Johdamme uudella tavalla, työtapamme ja rutiinimme tulevat muuttumaan, eikä suunta lopulta ole välttämättä ollenkaan huono. Siihen pitää nyt olla valmis.

Yhdessä turvallisuuden puolesta

Poikkeukselliset ajat synnyttävät poikkeuksellisia asioita – hyvässä ja pahassa.

Rikolliset ja muut haitalliset toimijat ovat nostaneet päätään. Erilaiset verkkohuijaukset ja -hyökkäykset riivaavat poikkeusoloista kuormittunutta yhteiskuntaamme. Monet kyberturvallisuusalan yritykset ja viranomaiset ovat tarjonneet runsaasti erinomaista ohjeistusta turvalliseen työskentelyyn ja liiketoiminnan jatkamiseen. Monessa organisaatiossa nämä ohjeet ovat tulleet todella tarpeeseen.

Samaan aikaan on hienoa huomata, että ei ole epäselvää, etteikö alamme ja sillä työskentelevät huippuosaajat ole selvästi hyvän puolella. Kyberturvallisuusalalla on syntynyt vapaaehtoistyötä yhteisen hyvä eteen. Kun vaikeat ajat koettelevat, syntyy halu auttaa ja tehdä yhdessä myös digitaalisessa ympäristössä.

Turvallisuuden ja jatkuvuuden merkitys kasvaa

Kriisi haastaa, mutta myös uudistaa. Digitaalisissa yhteiskunnissa turvallisuuden ja luottamuksen merkitys on suuri ja tulee olemaan suuri. Niille on tulevaisuudessa yhä enemmän kysyntää.  

”Käytännössä toiminnan jatkuvuudesta on tulossa uusi turvallisuus. Kaikkien on pakko panostaa enemmän digitaaliseen sietokykyynsä.”

Uskon, että nyt kertyvien kokemusten seurauksena turvallisuuden ja jatkuvuuden merkitys yhteiskunnassamme tulee kasvamaan. Käytännössä toiminnan jatkuvuudesta on tulossa uusi turvallisuus. Kaikkien on pakko panostaa enemmän digitaaliseen sietokykyynsä. Se koskee julkista hallintoa, koko yksityistä sektoria, mutta myös meitä kaikkia kansalaisina.

Nostetaan katse tiestä kohti tulevaisuutta

Suomessa emme voi jäädä toimettomiksi. Meneillään on Business Finlandin ja FISC:in tärkeä kyberturvallisuusalan kartoitus, joka mahdollistaa alan yrityksille yhteisen markkinoinnin sekä yhteishankkeiden kokoamisen. Tähän tutkimukseen kaikkien kyberturvallisuusalan palveluita, tuotteita tai koulutusta tarjoavien toimijoiden kannattaa ehdottomasti osallistua.

”Uudistuminen on välttämättömyys, sillä seuraavan vaiheen ratkaisut ideoidaan, suunnitellaan ja tehdään tässä ja nyt – pian kaista on taas auki.” 

Vaikeasta tilanteesta huolimatta tämäkin kriisi tullaan vielä selättämään ja silloin meidän on oltava valmiina. Uudistuminen on välttämättömyys, sillä seuraavan vaiheen ratkaisut ideoidaan, suunnitellaan ja tehdään tässä ja nyt. 

Samaan aikaan on käynnissä Digital Trust Challenge , jossa kootaan ja aktivoidaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatioideoita ja tarpeita. Näin vahvistuvat alan verkostot ja ekosysteemit. Tavoitteena on mahdollistaa uudet innovaatiot Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn varmistamiseksi myös tulevaisuudessa.

Näissä hankkeissa on isoja mahdollisuuksia ja niihin kannattaa nyt tarttua. Tehdään yhdessä, ideoidaan ja autetaan toisiamme. Nostetaan katsetta ylös kohti tulevia päämääriä. Ne voivat vielä olla tuntemattomia, mutta pian kaista on taas auki. 

Jaa:

Ajankohtaista

Siirry ajankohtaista sivulle »