Kyberennusteet 2020 – ”Ennustaminen ei ole helppoa ja juuri siksi teemme sitä”

Ensimmäinen FISC:in kyberennusteet -tilaisuus järjestettiin Helsingissä torstaina. Tilaisuudessa kuultiin hieman eri näkökulmista kaikkiaan yhdeksän kyberennustetta vuodelle 2020.  

Mukana ennustamassa olivat Jussi Eronen Kyberturvallisuuskeskuksesta, Juha Leivo Nixulta, Joonatan Kauppi Leijona Securitystä, Kimmo Vesajoki Trend Microlta, Catharina Candolin puolustusvoimista, Pekka Blomberg Fujitsulta, Aapo Cederberg Cyberwatchista, Juha Oravala D-Fencelta ja Mikko Hyppönen F-Securelta.

Kaikkiaan ennusteet olivat hyvin mielenkiintoisia ja samalla myös positiivisella tavalla vaihtelevia. Ennusteissa liikuttiin synkissä dystopioissa ja ennustamisen vaikeudessa, kansainvälisessä turvallisuus- ja geopolitiikassa, pohdittiin salasanojen ja johtamisen roolia, arvioitiin tietosuojan merkityksen kasvua, valotettiin kybermaailman strategisia yllätyksiä sekä kuinka riippuvaisia tietoverkoista meistä on tulossa.  

Lähes lahjomattomaksi tituleeratun raudanlujan tuomariston muodostivat Petteri Järvinen, Erka Koivunen, Jarno Limnell ja Harri Ohra-aho. (Kuva: Catharina Candolin)

Tilaisuudessa keskusteltiin vakavista kyberturvallisuusasioista, mutta monin paikoin hieman pilke silmäkulmassa. Eihän kyberturvallisuus ole lopulta olekaan kovin kaukana räjähtävistä tekoälyimureista, joensuulaisista torikauppiaista tai hevosenlannasta, vai mitä? 

Lopulta ennusteet jalostuivat tuomariston ja sihteerin käsittelyssä seuraaviksi isommiksi teemoiksi:

  1. Luottamus – Vanha totuus pätee: ei ole turvallisuutta ilman luottamusta
  2. Geopolitiikka ja omavaraisuus – kyberturvallisuus on yhä vahvemmin turvallisuus- ja kauppapoliittinen kysymys
  3. Tekoäly – tarjolla mahdollisuuksia hyökkäykseen ja puolustukseen, mutta moni on vielä tulevaisuutta
  4. Ihminen ytimessä – teknologia muuttuu, mutta ihminen on pitkälti ennallaan heikkouksineen ja vahvuuksineen
  5. Työ jatkuu… – valmiiksi tai täydelliseksi tämä ei tule milloinkaan, mutta kyllä yhdessä kannattaa yrittää

Tilaisuus tulee todennäköisesti tuottamaan vielä useita kiinnostavia artikkeleita ja blogitekstejä, joita todella kannattaa odottaa.

Ennustaminen ei ole välttämättä helppoa, mutta hauskaa se kyllä on. Johtopäätöksenä todettiin, että tilaisuudesta on selvästi syytä muodostaa vuotuinen perinne. 

FISC kiittää kaikkia osallistujia sekä erityisesti huikeita ennustajia ja tuomareita. Nähdään siis ensi vuonna!

Jaa:

Ajankohtaista

Siirry ajankohtaista sivulle »